A nyomógombos emberek

Hazai földre látogattam az ünnepek között , régi arcok újra megjelentek, sok közös pillanat emlékeit hordozván. Szó esett erről, arról, majd a világ dolgainak rendezése után előkerültek a zsebben lapuló telefonok. A gazdák büszkén ecsetelték, hogy nekik nincs szükségük a modern kütyükre, merthogy azok nem okosabbá, hanem épp ellenkezőleg az elbutulás irányába hajtják az embert.
Elgondolkodtam, mert valóban, ezen "okos" eszközök, rohamosan terjednek és korlátlan használatuk valóban idiótává zülleszti a tömeget.
De álljunk meg egy pillanatra...mégis kik azok, akiknek még nyomógombos telefonjuk van?
Ők azok akiknek nem változott az életük, akiknek soha nem kellett megváltozniuk vagy nem voltak képesek a változásra? Akik büszkék arra, hogy ők elmennek a barátaikhoz személyesen.
A valóság az, hogy ezek a barátok, ha egyáltalán léteznek, 5 km-en belül kell, hogy legyenek, mert másképpen nincs esélyük arra, hogy barátok maradjanak. A nyomógombos emberek tényleg nem tudnak távkapcsolatban létezni. Ők telefonjukat is általában azért tartják, hogy őket fel lehessen hívni, de ne várd azt, hogy ők valaha is jelentkeznek.
A nyomógombos emberek általában becsületesek, de a személyes fejlődés útját kevésbé ismerők is. Vidéken élnek és egy kézen számolják meg munkahelyeik számát. Egy igazságot ismernek, és azt be is tartják, azt gondolják, hogy nincs egyéb igazság a földön és hogy az a végzetébe rohan.  Rendelkeznek televízióval és általában 50+ életkorúak.

Akiket az élet elvezetett egy okos készülék irányába, azokat két csoportba osztanám:
A) csoportba azokat tenném akiket az élet elsodort, akár több helyre is, de a szociális hálózatokkal továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni régi és új ismerőseikkel. Ők 30-50 évesek, munkahelyeik száma már inkább 2 kézen számolható, általában hetente vagy havonta jelentkeznek 1-2 megosztással, hogy hírt adjanak magukról a világ számára.

B) csoportba sorolnám a 25 alatti korosztályt, akik nem tapasztalták már meg azt, amikor az emberek iskola vagy munka után baráti körökben rendszeresen találkoztak. Az ő szüleik már nem engedték , hogy a gyermekek szabadon egymásra találhassanak, mert az utca és a világ egy veszélyes hely lett az életfelfogásukban. Az otthon ülés és TV nézés, az embert rendkívül hamar le tudja építeni. A megfizethető árú okos készülékek megjelentek az ezredforduló környékén, így az otthon ülő korosztály már ezzel a termékcsoporttal lett a fotelba szögezve.

A közösség építés modern eszköze is lehetne a szociális háló, ahol barátaid véleményét kikérheted, ahol csoportüzeneteket másodpercek alatt létrehozhatsz képpel és videóval. Ahol egy osztálytalálkozó órákon belül leszervezhető. Az emberek azonban csak odáig jutottak el, hogy napi szinten 1-2 viccesnek vélt történetet továbbítanak egymásnak vagy alkalom adtán igyekeznek magukat előnyös élethelyzetben megörökíteni.
A valódi közösség építési lehetőség messze nincs kihasználva és gyanúm szerint a jövőben sem lesz, mert azzal, hogy a legnagyobb hálózatokat a hatalom birtokosai rendszeresen támadják pl. FB, egyértelmű jelzést adva nekik, gyerekek túl jó eszközt adtatok az emberek kezébe. A massza jelenleg alkalmatlan ennek kiaknázására, de az lenne a legjobb ha a lehetőség sem lenne adva számukra...
Mert miről is szólhatna az FB például, TV helyett azt láthatod, hogy barátaid és ismerőseidnek min jár az esze, mivel foglalkoznak. Ez sokkal emberibb és építőbb, mint bebetonozott szerkesztők és megmondóemberek műsorait nézni évtizedeken át.
A nép lehetőséget kapott hogy valóban médiává váljon és ez rendkívül veszélyes azoknak, akik korlátlan médiahatalommal rendelkeztek eddig!
A nép nem élt a lehetőséggel és a hiba gyorsan javításra fog kerülni. A jövőben a nagy hálózatokat valószínűleg sok kis apróval fogják helyettesíteni és/vagy olyan szintre lesznek lebutítva, hogy csak a megfigyelési szempontok tudnak majd érvényesülni.
Vagy marad minden a régiben és még évtizedekig lehet folytatni az 1 perces poénok küldözgetését egymásnak, dicsértessék Tibi atya...



ui.: az FB 2020-tól, a kovi kitörése után, bevezette az un. tényellenőr funkciót, ami gyakorlatilag cenzúra

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fuss felirat a vádlin

Az egyetemes magyar nyelv

Pál-Pala-Palátó (Etruszk-Magyar nyelvrokonság)